Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Duonos diena

     Vasario 5 d. nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą - duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų.
     Tęsdami praeitų metų pradėtą tradiciją susirinkome drauge paminėti šią gražią šventę, bei patys išsikepti duoną. „Prigužėjo" pilnas užimtumas smalsuolių, tie kurie norėjo tik pasižiūrėti ir paklausyti pasakojimų apie duoną ir laukti kol ji bus pagaminama, o kai kurie savanoriai ryžosi patys pamėginti ją pagaminti. Darbai vyko gana sklandžiai ir greitai, todėl, kad vyko komandinis darbas tarp gyventojų. Vieni minkė tešlą, kiti pylė vandenį, ar ingredientus pagardinti duonai. Išminkius tešlą tinkamo „kietumo" formavome įvairių dydžių bei žaismingų formų duonos kepalėlius. Tuo tarpu kai „virė" darbai, kalbėjomės su susirinkusiais „žiūrovais" ir „kepėjais" apie duoną ir joje slypinčius lobius bei kokią duoną rinktis valgyti baltą ar juodą. Pabaigę visus darbus ir įkepę duonelę labai nekantriai visi laukėme rezultato. Po daugiau nei valandos kepimo išsiėmėme labai gardžiai kvepiančia duonelę. Kepėme 3 rūšių duoną, tad kad visi paragautų visų rūšių duonos supjaustėme į gabalėlius ir nešiojome po įstaigą ragindami visus gyventojus paskanauti, likusią dalį atidavėme pagrindiniams „kepėjams" ir „kepėjų padėjėjams". Visi paskanavę duonos gyrė „kepėjus" už skaniai pagamintą ir iškeptą duoną.
     Nepamirškime, kad duona - vertingas vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis.